Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πίτερ Νόρμαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πίτερ Νόρμαν
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Peter George Norman (Αγγλικά)
Γέννηση15  Ιουνίου 1942[1][2][3]
Μελβούρνη
Θάνατος3  Οκτωβρίου 2006[4][1]
Ουίλιαμσταουν
Αιτία θανάτουέμφραγμα του μυοκαρδίου
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΑυστραλία
Ύψος178 cm Edit this on Wikidata
Βάρος73 kg Edit this on Wikidata
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςThe Southport School
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααθλητής του στίβου
δρομέας ταχύτητας
Περίοδος ακμής1968
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςSport Australia Hall of Fame (1999)
Australian Sports Medal (2000)
Athletics Australia Hall of Fame (2010)
Βραβείο Λούντβιχ Έρχαρντ Οικονομικής Δημοσιογραφίας (1998)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Πίτερ Νόρμαν (Peter Norman, 15 Ιουνίου 1942 - 3 Οκτωβρίου 2006) ήταν Αυστραλός αθλητής στίβου, ασημένιος Ολυμπιονίκης στα 200 μέτρα.

Γεννήθηκε στη Βικτώρια της Αυστραλίας και ασχολήθηκε με τον αθλητισμό όντας προπονητής σε ομάδα ποδοσφαίρου. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού το 1968, κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στα 200 μέτρα. Κατά τη διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου οι δύο μαύροι Αμερικανοί αθλητές που βρίσκονταν στο βάθρο μαζί με το Νόρμαν φορώντας μαύρα γάντια ύψωσαν τις γροθιές τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραβίαση των δικαιωμάτων των Μαύρων. Για αυτή την κίνησή τους, η ολυμπιακή επιτροπή των ΗΠΑ τους τιμώρησε αμέσως.

Ο Πίτερ Νόρμαν, αν και δεν έκανε την χαρακτηριστική κίνηση των "Μαύρων Πανθήρων", δέχθηκε λίγο πριν την απονομή να φορέσει μια κονκάρδα υπέρ των δικαιωμάτων των Μαύρων. Για αυτήν του την πράξη κατακρίθηκε από τον αυστραλιανό τύπο και την κυβέρνηση και σταδιακά απομονώθηκε από την κοινωνία. Αν και στους προκριματικούς για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου σημείωσε εξαιρετικούς χρόνους, η αρμόδια επιτροπή αρνήθηκε να τον συμπεριλάβει στην αποστολή με αποτέλεσμα η Αυστραλία να βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της χωρίς σπρίντερ σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Μετά από αυτή την εξέλιξη εγκατέλειψε τον αθλητισμό, πήρε διαζύγιο και εθίστηκε στο αλκοόλ. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ, ο Νόρμαν ήταν ο μοναδικός Αυστραλιανός Ολυμπιονίκης που δεν κλήθηκε από την διοργάνωση για να λάβει μέρος σε κάποια δραστηριότητα. Αντίθετα η αποστολή των ΗΠΑ τον προσκάλεσε στο ολυμπιακό χωριό προτείνοντάς του μάλιστα να μείνει σε αυτό.

Απεβίωσε το 2006 στην Μελβούρνη από συγκοπή καρδιάς. Στην κηδεία του παραβρέθηκαν οι άλλοι δυο Ολυμπιονίκες που βρίσκονταν μαζί του στο βάθρο στους Ολυμπιακούς του 1968, οι Σμιθ και Κάρλος.

Το 2012 η Βουλή της Αυστραλίας, ζήτησε συγνώμη από τον Νόρμαν αναγνωρίζοντας την προσφορά του στην μάχη κατά του ρατσισμού.

  1. 1,0 1,1 1,2 (Αγγλικά) Find A Grave. 15987917. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 Athletics Australia. 612. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 World Athletics database. 6724.
  4. «Peter Norman, 64, Who Shared Podium at ’68 Games, Dies».

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Peter Norman στο Wikimedia Commons